Translate

dinsdag 17 juli 2012

Ouderwetse Appeltaart!

Hallo allemaal !
Ik heb vakantie ! Hierdoor heb ik nu wat meer tijd voor het bakken en koken !
Gisteren heb ik een appeltaart gebakken, een traditionele ouderwetse ! Het is echt een
van mijn favo-recepten ! Ik las het ooit eens in een tijdschirftje, ben sindsdien vaak aan
het experimenteren geweest en heb er mijn eigen draai aan gegeven.
Sommige dingen heb ik wat veranderd , toegevoegd en weggelaten.
Dit is het resultaat !

De taart is niet te machtig, en zoals jullie weten ben ik daar gek op. Niet zo'n taart waar je
halverwege een baksteen in je maag voelt vallen , maar gewoon een taart die qua portie en hoeveelheid goed is !

De reden dat ik voor appeltaart gekozen heb is simpelweg gewoon omdat er nog veel appels
op de fruitschaal lagen en omdat ze aan de zure kant waren precies goed voor  appeltaart.
Soms heb je wat oude appeltjes liggen , maar die kun je prima gebruiken voor appeltaart !
Ik zelf vind namelijk dat de appeltaarten altijd lekkerder zijn met 'oude' appeltjes.
Ze hebben een iets zachtere smaak , en als je die appeltjes nou juist in de oven doet , worden
ze juist weer een beetje knapperiger !

Recept :
* 115 gram zachte boter + beetje extra om in te vetten
* 150 gram suiker
* Snufje zout
* 1 theelepel citroenrasp
* Sap van een halve citroen
* 5 eieren
* 125 ml. crème fraiche
* 150 gram bloem + 1 eetlepel extra
* 1 theelepel bakpoeder
* 1 kg appels (weeg deze met schil)
* 1 zakje vanillesuiker
* 2 eetlepels water
* 2 eetlepels abrikozenjam

1. Schil alle appels en rasp ze. Voeg citroensap toe en meng. Verwarm de oven op 200 °C.
2. Vet een taartvorm in met wat boter. Zorg dat de randen en bodem goed bedekt zijn.
3. Strooi 1 eetlepel bloem in de vorm, zorg ervoor dat je het goed verdeelt, ook op de randen.
4. Mix 100 gram boter , de suiker , snufje zout en de citroenrasp. Het wordt een crème.
    Voeg nu 2 eieren toe en 50 ml. crème fraiche. Mix goed. Voeg nu het bakpoeder toe en de bloem.
5. Doe de crème in de taartvorm. Deze is wat lastig uit te smeren, het beste doe je dit met een lepel of pannenlikker.
6. Mix 75 ml. crème fraiche samen met 3 eieren , 50 gram suiker en het zakje vanillesuiker.
7. Meng de appels door dit beslag. Vervolgens strijk je dit beslag over het andere in de vorm.
8. Bak de taart 40 minuten in de oven. Als hij te bruin wordt, doe er dan aluminiumfolie overheen.
9. Doe het water en de abrikozenjam in een kopje, zet dit 15 seconden in de magnetron.
    Roer goed. Strijk dit nu over de taart heen, en zet deze dan nog een keer 10 minuten in de oven .

Smullen maar !





Geen opmerkingen:

Een reactie posten